Search Th|s Blog

See the Dr  

Saturday, November 29, 2008

This morning I ada follow-up nan my Dr. Alhamdulillah everything is ok. This morning gak Syahmi ngan Syamil gi jumpa Dr. Dah lama diorg ni batuk and flu. Tak baik2 gak so we decide to see Dr kat hospital. So today is crying day for both of them. Mana taknye, dua2 kena jap kat dua2 belah pungkoq hehehe....

Syamil kena sedut hidung...first step yg buat dia nangis

Abbas and Syahmi dok main...time ni Syahmi tak 'jumpa' Dr lagi
Syamil kena jap....melalak punya la kuat....sian dia sakit
Syamil kena gas gak but dia nak dok atas riba I so no pic...ni turn Syahmi kena nebulizer
Sedih baru lepas jap....but nangis sat je...
Bengkak mata kooo
Syahmi yang manja kena jap
Hasilnya Abg kena dukung Syahmi sampai keta...Syamil dh relax dah time ni...siap blh lompat2 lagi....

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Adib Vs Azhad  

Tuesday, November 25, 2008



Kalau ari tu ngamik gambo Adib ngan Asyraf, kali ni amik gambo ngan Azhad plak. Bezanya lagi la banyak coz Azhad lahir bulan 3 ari tuh. Obviously la nampak beza kan hehe...saje jek psl diorg nih nnt kan masuk skolah skali even byk bulan bezanya. Nnt la...tgk 6 bln lagi ke amik lagi gambo diorg. mana la tau time tu Adib dh lagi besar ke hiks....

Next month blh amik gambo ngan anak Emi plak...dia due 5 januari but rasanya bulan depan kot bersalin nya....

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Bday Celebration for Nabiha  

Monday, November 24, 2008

Kek...yummy yummy...


Hari Sabtu ari tu Dikma buat bday celebration utk Nabiha. So mlm tu we all mkn kek la. masa tu 7 cucu Abah ada exclude anak2 Ablong. Sib baik Azhad ngan Adib kecik lagi. Mana taknya, sorang satu kali nak tiup lilin. Kalau Kakak ngan Afif ada tambah lagi dua kali. hehehe...

malam tu plak mak buat pizza...hehehe. Macam mat saleh la plak, supper ngan pizza...tp lupa nak amik gambo. Actually masa tu mmg dh tutup lampu kat hall psl tgh paksa kiddos suma tido. masa tu pon dah kul 12am, so mmg patut ler kami paksa diorg tido....Suma tgh tunngu giliran nak tiup lilin

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Adib Vs Asyraf  

Friday, November 21, 2008

Semlm Asyraf, anak Acik yg baru lahir bln pose ari tu datang umah Mama. Dia ada another injection kat Dr near by. So ni first time la depa dua org ni jumpa. Pasalnya masa Acik gi hospital ari tu Adib dah kena dok bwh lampu. So diorg dpt tgk Adib dari jauh je la. So kami pon dh mmg lama saje nak ngamik gamba diorg dua org ni. Dah sah2 la Asyraf lagi besar hehe...

Dah la Adib dibedung ketat2, lagi la nampak sgt dia kecik...by the way, masa gi follow up ngan Dr ari tu Adib shrink sket. Berat dia dah jadi 3.1kg. Tu la, mandi sauna lama sgt kan hehe...
Close up....

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Brotherhood  

Thursday, November 20, 2008

Ptg semlm hujan. I and kiddos kat umah Mama since pg tu Adib ada follow up ngan Dr. So sedap la si kecik ni tido. Maklum la hujan kan...tak payah pasang aircond pon dh mcm dlm aircond. At this time I tgh suap other kiddos makan. Susah sgt nak makan asyik dok nak main jek so suap laju la sket. Dpt la 3 pinggan gak for them...while Kak Long dok tgh perati Adib tido. Adib nih kalau tido dia suka senyum2..so Kak Long dah jadi ala2 paparazi nak tunggu sambil pegang phone dia nak snap Adib senyum. Nampak Mak Long diorg amik gambo, kiddos apalagi sibuk la nak bergambo. Elok gak coz I tak sempat lagi nak ngambik gambo diorg ngan adik nya....

Abbas menyengih suka...
Dalam ramai2 Syahmi la yang paling suka dok mengadap adik dia nih...siap malam tadi nak gaduh ngan I coz berebut nak tido ngan adik dia. Iyo la tuh, kalau dibagi mau penyet adik dia kena lenjan...tido dah la lasak hehe
Ni Kak Long kena pegang Syamil sebelah tangan coz dia siap nak landing atas adik dia sambil posing...hishhh budak nih mmg pantang nampak camera
Adib ngan abg sepupunya...Haikal
Ready nak senyum...
Mengulum senyum
Hehehe....

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Tahnik for Adib  

Tuesday, November 18, 2008

As I promised, ni nak citer psl tahnik yang Abg buat sendiri. Normally Papa will do this part. But kan skang Papa kat Mekah so nak amik sunat hari ke-7, Abg buat sendiri lepas belaja ngan Papa thru phone. So, lepas balik keje Abg and lepas makan, we start the 'ceremony' la.
So I sediakan bahan2 nya la. Bukan susah pun, buah kurma nabi or also known as kurma ajwa, air zamzam, pastu gunting. Kurma kena amik yg isi la, lenyek sket ngan air zamzam so that lembut la baby nak makan. Pastu mangkuk yang ada sudu tu air zamzam and mangkuk satu lagi tu air biasa je, gunanya is untuk masukkan rambut bila dh gunting nanti, bukan apa just nak cuci tangan dari rambut tu je...hehe. Itu je la bahan2 nya ahaks...mcm rancangan memasak la plak kan...

Adib tgh syok tido...sorry ye sayang kena kacau kejap
Abg start with amik kurma yg dh lenyek tadi and masukkan dlm mulut Adib and gosokkan dekat langit2 dia. Sebelum masuk tu baca bismillah la of coz kan. Pastu baca doa utk dia mcm jadi anak soleh etc la.
Then sambung plak baca Surah Luqman ayat 13 starting from Yabunayya sampailah habis ayat 14. Memula Adib refuse nak bukak mulut...but once dah masuk tangan Abg dlm mulut dia, kan main tak nak lepas....sedap la tu kurma kan manis...abahnya plak yg suapkan....

Ni plak suapkan air zamzam utk Adib...
Gunting rambut sket...
Sayang anak abah....jadi anak yang soleh ye.....aminnnn.
Alhamdulillah semua berjalan lancar..

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Welcome Home Adib  

Monday, November 17, 2008

Today morning dlm kul 8.50 pagi nursery GIMC called. Nurse yg call tu bgtau adib dah boleh discharge. Alhamdulillah....so in one hour timeI and Abg went to hospital. One hour tu for them to settle suma billing thingy. So nurse tu explain la, blood test yg buat pg td dh much2 better than before. Dia nye graph dh mmg below the line la...dlm 140 points gitu...before this dlm 240points...i pon tak paham sgt but kalau tgk kat graph yg dia tunjuk tu paham la...

Anyway, welcome home Baby Adib...mlm ni jumpa abg2 ye...after abah balik opis....and before that Abg will do the tahnik(betul ke eja nih??)...yg we all blaja from Papa thru phone yesterday. Since today is 7th day, so buat gak today utk amik sunat...will post abt this tahnik in next entry.

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Name For Lil Prince  

As promised, today is baby's 7th day. So its time for us to give him a name. So now we annouce our latest edition of our family...Muhammad Adib Irfan. Hope that dia akan jadi anak yang baik dan soleh. Dengar kata Abah n Mama and be a good brother....sayang abg2 tau. To Abbas, Syahmi and Syamil....sayang and jaga Adib bebaik ok....

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Lil Prince - In Nursery from Day 2 Until Today  

Sunday, November 16, 2008

Since Day 2 baby kena dok kat Nursery coz kena jaundice. So everytime dia nak susu I need to go downstairs to 3rd floor where nursery located. Actually matternity ward and nursery sama level but currently they renovated their labor rooms, so the wards there dh converted jadi labor and ward pindah ke 6th floor. Gitu la kisahnya. So kalau baby nak breastfeed kul 3 pagi pun I need to go down la....Here's the pics of him masa kat lam nursery....to be exact time I hold him la. Yang gambo kekecik tu when I used my Samsung phone...ntah apsal jd kecik lak gambo....

Muka kekenyangan..but sometimes baru balik bilik setengah jam dia dh nangis balik lapo
Nampak tak scratch kat muka dia, kukunya panjang sgt but tak leh nak potong lagik....ingat nnt balik bar nk potong
His eyes, staring at me...nampak kuning sket mata dia...


Sleeping faces....this one is his latest pic taken this morning. dah nampak chubby...

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Under The Lights  

This pics taken yesterday afternoon, just before I went back home. Baby pun macam tau2 je Mama dia nak balik, time tu jugak he's crying nak susu. Sedihnya bila nanti I balik there's no more my milk for him. I'm going back to BTP to send the kiddos there. So today morning baru meh Ampang balik to breastfeed him. Last night tuhan aje yang tau camana sakitnya when you know the baby need your milk but he's not around. Everytime he wants it, I knew and feel. Sorry sayang...I have to....this morning I dah bagi sus kat dia again and while I post this entry, I'm waiting a call from nursery whenever he cry nak susu I'll b there for him.

So about this pics, ni gamba2 masa they all dh tambah another light to baby. Atas tu light yg mcm biasa plus another one dia mcm bedung to his body so the light will cover bwh badan dia. Hope cara ni dpt cepatkan dia kurang kuning in his blood...Aminnn
Mama cium sket before Mama balik ye... esok Mama dtg ye...




Sleep well sayang...Gonna miss u a lot....

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Kiddos at Hospital  

Dr tak bagi baby balik lagi. So when I diskus ngan Abg, we will stay sampai Saturday coz Dr estimate baby leh kuar by this Saturday. Dia kena kan kena jaundice and at the same time dia ada G6PD intermediate. So Dr kata better he stays under the light at least for 4-5 days. Coz this G6PD nye baby blh terus naik graph jaundicenya kalau balik umah awal...meaning tak dok bwh light la. So on Friday, Abah ada keje sket. At first we think of sending them to Mama's. But mlm tu diaorg tido awal so we let them sleep over kat hospital. Sian kat Abg la coz kena share katil ngan kiddos.
Pagi tu masing2 bergelimpangan kat atas katil. Abg bangun awal ngan Abbas gi cari breakfast. I ngantuk yg amat coz baby breastfeed sampai 2 hours baru kenyang. Nearly 6am baru I naik bilik and go to sleep. Nurses masuk pun I dah tak leh nak bukak mata....ni gambo2 yang Abg amik Saturday morning. Ntah bila dia amik pon I tak sure...

Syahmi and Syamil tido tak hengat donia...hehe

Me ....keletihan n ngantuk....ntah bila la pakcik ni snap
Punya la byk foods Abg beli for kiddos...ni kita cum utk lunch skali la kot.
Abbas tgh tengok TV after having his breakfast. Dia ni kalau dah tido awal malam before, mmg akan bangun awal the next morning. This morning baby buat another blood test. The result dah kuar and dia nye graph dah below the jaundice line. But bebetul kat below line. So Dr wanna keep him another 2 more days. Meaning on Monday morning they will do another blood test. Plus Dr tambah another light for him to experdite jaundice dia turun. I feel so sad coz kena tinggal dia kat sepital. I'm going back even baby tak leh kuar lagik....This time I feel really sad sampai I nangis. At this time, I rasa bernasib baik sgt coz ada Abg yang really support me. Ye la, before this I tak penah la tinggal baby masa discharge from hospital. Ni frist time..heheh

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


 

Design by Amanda @ Blogger Buster