Search Th|s Blog

Tahnik for Adib  

Tuesday, November 18, 2008

As I promised, ni nak citer psl tahnik yang Abg buat sendiri. Normally Papa will do this part. But kan skang Papa kat Mekah so nak amik sunat hari ke-7, Abg buat sendiri lepas belaja ngan Papa thru phone. So, lepas balik keje Abg and lepas makan, we start the 'ceremony' la.
So I sediakan bahan2 nya la. Bukan susah pun, buah kurma nabi or also known as kurma ajwa, air zamzam, pastu gunting. Kurma kena amik yg isi la, lenyek sket ngan air zamzam so that lembut la baby nak makan. Pastu mangkuk yang ada sudu tu air zamzam and mangkuk satu lagi tu air biasa je, gunanya is untuk masukkan rambut bila dh gunting nanti, bukan apa just nak cuci tangan dari rambut tu je...hehe. Itu je la bahan2 nya ahaks...mcm rancangan memasak la plak kan...

Adib tgh syok tido...sorry ye sayang kena kacau kejap
Abg start with amik kurma yg dh lenyek tadi and masukkan dlm mulut Adib and gosokkan dekat langit2 dia. Sebelum masuk tu baca bismillah la of coz kan. Pastu baca doa utk dia mcm jadi anak soleh etc la.
Then sambung plak baca Surah Luqman ayat 13 starting from Yabunayya sampailah habis ayat 14. Memula Adib refuse nak bukak mulut...but once dah masuk tangan Abg dlm mulut dia, kan main tak nak lepas....sedap la tu kurma kan manis...abahnya plak yg suapkan....

Ni plak suapkan air zamzam utk Adib...
Gunting rambut sket...
Sayang anak abah....jadi anak yang soleh ye.....aminnnn.
Alhamdulillah semua berjalan lancar..

AddThis Social Bookmark Button

Email this post


3 comments: to “ Tahnik for Adib

  • nuar
    November 18, 2008 at 1:21 PM  

    FYI.

    Bacaan for Tahnik;

    Surah Lukman: Ayat 13 & 14,

    [13]
    Dan (ingatlah) ketika Luqman berkata kepada anaknya, semasa ia memberi nasihat kepadanya: "Wahai anak kesayanganku, janganlah engkau mempersekutukan Allah (dengan sesuatu yang lain), sesungguhnya perbuatan syirik itu adalah satu kezaliman yang besar".
    [14]
    Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya), dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan).

  • Fara
    December 5, 2008 at 2:14 AM  

    hebatlah Nita, 4 heroes! :-)

  • Mama Nita
    December 5, 2008 at 2:48 PM  

    takde apa yg hebatnya. anugerah Allah hehe.

 

Design by Amanda @ Blogger Buster