Search Th|s Blog

Spa Day  

Wednesday, December 31, 2008

At last, i've been thru 2 spa session both today and yesterday. Hehe bestnya memanjakan diri. Anyway, semalam nye treatment more to refreshing coz it contains sauna, lulur, scrub, mangir and mandi manda. But today nye spa is more to bersalin nye package. Today's one named Rawatan Kuntum include selembar sireh, uruttan sentuhan, tungku and tangas. For more info about this treatment, sila la gi web dia hiks. Memang best la sampai tertido2 masa org tu tungku.

Both treatment amik masa dalam 2 hours plus. Sib baik dah ada bibik baru. Kalo tak all the treatment kena cancel. After habis treatment, call Ida, nak gi hantar barang kat dia. But time lunch and kebetulan diaorg on the way gi ikan bakar Bellamy. Hmm...get the idea, Abg lak coti half day ari ni, ngabiskan cuti tahunan nye. So ajak Abg gi sana and makan but pasal dah kul 1, byk ikan yang dah habis. Amik je la apa yang ada. Dah lama tak memblog benda2 kat luar dari authority ku (my sweet home lerrr), lupa plak nak ngamik gambo. Lapo pon satu hal.

Lepas makan, kena gak singgah opis. Sambil2 nak hantar air zamzam kat Kak Az. Actually blh je pesan kat Ida air zamzam tu. But kena gi opis gak pasal nak gi HR. So menebalkan muka gi opis. Segan gak pasal tak start keje lagi kan. Kul 3 lebih baru balik umah. Sampai2 je kat guard post tu hujan selebat2 nye. Fuhhh...penat sungguh journey ari ni. Dah lama tak drive pon kan. But yang penting best hehehehe.

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Cute Little Newborn  

Monday, December 29, 2008

On Thursday, after jalan2 gi one Utama, we went to visit one of our close friend yang baru tak baru gak la deliver. hehe...i kan ala2 dalam pantang lagi tapi ada hati gi melawat orang tu. Ufa delivered her cute daughter Emma on 10 Dec ari tu. Sian Emma, dia kena jaundice ari tu. Then dah discharged but after few days kat umah, jaundice dia datang balik. They setup the phototherapy kat umah. Sian sangat tengok....oh ya..kat atas tu is the picture of the baby. Tak cerah sangat coz amik pon guna my phone camera jek plus the light oso macam malap gitu.

Pagi Friday tu they went to dr to do the blood test again, after 3 days Emma went through for home phototherapy. Dr said the level jaundice dia dah turun but Dr ask them to monitor la. And on Saturday morning 3 of them balik kampung. Ufa, hope baby Emma cepat sihat. You too take care and do the massage ok.

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Jalan Jalan Lepas Pantang  

Sunday, December 28, 2008

Hari Krismas hari tu...sekolah Abbas start their registration. So pagi tu we went there. Oleh kerana maid tak sampai lagi and Kak Long pon tak gi umah Mama, so all of us including Adib gi skali la. But Abg and the kiddos dok dalam keta je la. I ngan Abbas je yang gi daftar and beli baju buku segala. Malangnya baju dah habis and buku I amik list jek, queue dia punya la panjang. So as that day, dapat bayar yuran and beli seluar jek.

Habis tu we went for breakfast ala2 branch la pasal dah nak dekat kul12. Sekolah Syahmi and Syamil next week baru gi daftar. After that, kononnya nak gi cari buku Abbas la kat Popular ke, MPH ke. So we planned nak gi Mid Valley. Sampai sana jammed tak hengat punya so we change plan and terus gi ke OU.

Kat OU punya la ramai orang....standard la time2 cuti ni kan. Gi la MPH ngan Popular. Dah la dua2 kedai tu satu utara satu lagi selatan. Lotih makcik jalan.
Ni time I tengah beratur nak bayar seluar Abbas. The other 3 ngan Abah diorg. Syamil waiting for me, main sorang2 ntah main apa but dia dok jalan itik. Lately si kecik nih tinggi betul daya imaginasi dia. Dia relax jek main sorang2. Ralit lak tu even sorang dia jek.

Ni tengah jalan kat new wing tu, ada la nampak replika ala2 starwars ni...Abbas sibuk suh Mama dia amik gambar...Syahmi join skali but Syamil tak nak. Dia kata takut...ntah apa yang dia takut ntah.
Sambil tunggu I carik buku kat Popular, depa dok main kuda nih. But sian diorg, I ng Abg takde coins...dah la nak 50sen pastu 4 keping plak tuh...kaunter takde, mana nak carik.
Ni kat depan Kidz Sport & Gym, orang suh possing kat lubang letak muka tuh dia tak mo, dok je kat situ pastu suh amik gambo dia....
Abbas the Kidz Sport maskot
Turn Syahmi plak
Abg dok carry Adib kat baby carrier for the whole day. Abg dah penat sgt but time orang nak amik gambo sempat sengih lagi. This is the first trip Adib kuar shopping. Syahmi tgh dok show off omnitrix Ben10 dia.

As a result of this family day out, Abg sakit lutut, dekat2 ngan tempat dia kena operate dulu. The next day tu siap kena solat atas kerusi lagi, so dia gi klinik to take ubat tahan sakit and MC as well. Sian dia....

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Awal Muharam  

Selamat menyambut tahun baru hijrah kepada suma umat Islam. Jangan lupa baca doa akhir tahun lepas Asar and doa awal tahun lepas Maghrib. Semoga kita diberkati sentiasa.

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Sakit Hati  

Wednesday, December 24, 2008

Aku sekali lagi sakit hati pasal maid. But kali nih with the agent. Mana taknya, suppose he pass thee maid to us by last week, to be exact last Wednesday. Pastu banyak dalih itu ini. Then dia kata on Friday he will send the maid to BTP. Tunggu punya tunggu tak sampai2 gak. Last2 dapat tau maid pon tak sampai Mesia nih lagi. Adoyai....memang berbulu jek ngan agent ni. Masa nak sign agreement ngan diorg dulu kan main sweet talker. pastu dia kata this Wednesday which is today.

Skali lagi hangin pasal memula nak hantar malam ni. tadi dia msg Abg kata esok pagi pulak.... &(&^%& punya agent. Dah la pagi esok nak gi register sekolah Abbas. Bila call ringing tapi tak angkat. Bengang betul la. Kekadang tuh bila pikir2 baik la tak yah ada maid, hantar nursery kiddos lagi senang. But sian kat diorg plak, arghhhh...Memang aku hangin tap gaban dah nih. Siottt je la depa nih. Suka nak ngamik kesempatan ke atas kesusahan org lain. Bila Abg msg dia kata kami nak amik sendiri tonight, sampai la nih tak balas2 msg tuh. Silap2 maid nye takde gak lagi. Kalau minggu lepas dok buat alasan anak dia sakit la, masuk sepital la...kalau tipu l biar anak dia sakit sungguh. Bukan tak kesian tapi banyak sgt alasannya.

Kalau korang nak deal ngan agent nih tak yah la deal ngan adik beradik named Nizam & Wan nih. memang nyakitkan hati. And the morale of the story, biar apa pon alasan depa suh bayar full payment, jangan dok bagi. Kita bayar nak suh depa expedite the things, lagi lambat ada la.

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Ben 10  

Tuesday, December 23, 2008

Hari Ahad ari tu pepagi dah gi ke pasar Rawang. Bawak kiddos except Adib la. Adib dok ngan Mak kat BTP. Gi shopping barang2 sekolah macam kasut, singlet, stoking and bag. Baju sekolah and buku suma kena beli kat skolah.

Dah alang2 ada kat pasar Rawang tu, kami bershopping skali baju kiddos. Diorang ni skang tgh kemaruk Ben 10 so suma nak pilih nak Ben 10.

Suma pakai baju Ben10. Tak sempat basuh suma dah terjah.
Baju Ben10 but terbalik dari kaler asal. Yang ni mahal sket, after bargain dapat la RM15 sehelai baju jek...no seluar...pandangan belakang baju
Ni baju yang sama dari depan. Original kaler yang Ben pakai dalam Ben10 is putih jalur hitam
baju yang Syahmi pakai ni sepasang RM20..ok sangat kan. Boleh buat gi jenjalan. Suma ada sepasang sorang.
Syamil ni memang evergreen nye katun yang dia minat. Sib baik ada katun Ultraman ni tau. But ni je la...kat sana ada baju Ben10 yang paling banyak. Dia memang dok cari Ultraman je but ada gak la beli Ben10

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Home Sweet Home  

Monday, December 22, 2008

Semalam kan baru balik umah. After 42 days baru la Adib dapat tido dalam dia nye baby cot. Sib baik Makde, Che Na and Acu bagi set bantal tu. Ada la alas yang baru hehe. Mainan tu Aunty Eda yang bagi....first toy for Adib. Bedung tak lekat sangat coz panas. Tu la dah biasa dok dalam aircond, skali balik umah dok ngan kipas berpeluh2 hehe.

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


At Last....  

Sunday, December 21, 2008

At last kul 10 mlm tadi sampai gak kami kat umah. Before balik umah, singgah umah Mama, nak amik air zamzam yang Lin kirim. Esok insyaallah Abg akan pos ke Taib Andak. Hopefully by lusa ayah Lin akan receive the package. Pastu gi MaxValu sat coz nak beli brg2 sket. Ye la, esok nak kena masak kan hehe. Masak simple2 dah ler kan...but yang tak bestnya susu Adib plak habis. So esok Abg kena la usaha camana nak ngantor susu ke umah kejap.

Skang nih kiddos dah tido except for Syamil. Ptg tadi dia dah tido lama. Harap2 kiddos esok tak nakal sangat. Kalau idak ponin la makcik....selamat menempuh hari esok with kiddos kat umah sendiri hiks...pesanan untuk diri semdiri.

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Cuci Rumah  

Saturday, December 20, 2008

Today I went back to my place. Apa lagi cuci rumah la. I akan balik umah esok. Syoknya...lama giler tinggal umah tuh. Kiddos stay umah Mama. Dah mintak tolong Kak Long tgkkan kiddos. yang tak bestnya supposely maid baru i sampai last Wednesday. tapi sampai la tak nampak muka. the agent keep on delaying the delivery. Yang sakit hatinya is dia tak bagi tau the truth pastu bagi macam2 alasan. Geram betulll.

Sib baik Ina, helper yang selalu gi umah Mama cuci umah free today and helped us. So ada gak la bantuan. Apa2 pon rumah dah boleh diduduki semula esok hahaha. Anyway, my dearie house, here we come!!!

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Skool  

Friday, December 19, 2008

Akhirnya Abbas tak dapat gak sekolah kat Al Amin. Transport susah sangat nak arrange. Actually I felt really upset with this but what to do. So many things to consider. And we agreed nak masukkan dia kat Ilmi, nearer to house and ada transport nak hantar amik dia from house to skool vice versa. Abbas done superb on the exam kat Al Amin and we've passed the interview as well. Even we pay the registration fee already. Ni la namanya takde rezeki. Hopefully ada hikmah di sebalik suma nih.

I tried my best to give my kiddos the best education place. But nak sedapkan hati camni la, kids yg sekolah biasa pon boleh cemerlang. So my kiddos pun boleh. The reason i nak masukkan diorg kat skolah intergrasi ni coz sekaligus duania akhirat. Tak yah la terkejar2 nak gi skolah agama plak. Dulu i dah rasa penat 2 skolah ni. Penat sei...

Apa pun life must go on....hehe

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Spa continues  

Thursday, December 18, 2008

At last, I've confirmed with the spa nak gi treatment on this coming 31st hehe. But ada satu lagi spa yang menarik kat Ampang but yg kat sini guna product Mustika Ratu rasanya and the one yg I nak gi ni kat TTDI, guna product Nona Roguy....Malaysia brand vs Indon brand hiks.

Apa pun nampak menarik gak promotion yang kat Ampang tuh....namanya Cinta Sari Tradispa...yg kat TTDI plak namanye Asianisa...jom ber spa together2...haha...hopefully by 31st tuh suma brg2 sekolah kiddos dah settle la. Baru leh gi treatment spa ngan hati gumbira....

Today suppose my new maid sampai. Td the agent msg bagitau nak hantar esok plak. No way...kena hantar by today. dah plan elok2 nak gi cuci umah this Saturday nanti kang lari plak plan. On christmas nanti nak gi settle sekolah anak nye registration plak. Hmm...banyak jugak urusannya nanti....arghhh

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


SpaQ  

Wednesday, December 17, 2008

This weekend dh 40 hari i berpantang. Thinking of having another session of urut. But Mak ada bagi idea why not just pegi spa jek. Haah kan...why not. So kebetulan Dikma pon baru je lps pegi spa. Dah masuk ke website dia and tgk promotion dia ok gak. Promotion nye pon sampai end of month. Abg lak bagi green light hehehe...akan ku pegi ke spa this weekend. Bestnya...tak sabo nak pegi memanjakan diri...Nanti I story la ye kalau i pegi la....la la la

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Family T-Shirt  

Tuesday, December 16, 2008


Dah lama plan nak buat baju family. Ni la hasilnya....baju kiddos suma kaler putih and hitam for adult. Kisahnya nak buat baju for year 2008. Tapi neni nak include skali nama bakal anak dia so letak la year 2009. Unfortunately, kesilapan teknikal berlaku and nama Ali(betul ke eja camni) takde gak kat baju nih. Suma dpt baju including Adib...even bajunya dh mcm jubah hehe. Takpe beso nanti dia boleh la pakai. Lepas ni nak buat lagi cam susah la coz Daoz dah pindah ke KL. Isnin dia lapor diri kat HQ. Welkam back to KL Neni & Daoz.

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Mari Memasak  

Monday, December 15, 2008

Pg semlm gi kedai ngan Abg. Kira dh habih pantang la except for ais...huwaaaa...bln febuari nih baru leh minum ais....harap2 iman kuat la hehe. So ari tu lagi Abg nak suh buat lasagna. pastu kiddos dok mintak nak mkn pizza...tapinya pizza yg ada sosej jek. So buat la. Ni la hasilnya

Pizza nih tak nampak menarik sgt coz plain sgt. Pastu mcm hangit sket hahaha..but still licin okeh...cheese byk sgt kot...
Lasagna in the process....sodap gak den masak ahaks. Lain kali blh buat lagi.

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Tido  

Sunday, December 14, 2008

Dah lama takde issue2 yg lain selain kiddos nye issue. Ni lagi psl kiddos, to be exact Adib. Saje je ngamik gambo dia nye stail tido yg macam2 hehe...just a short entry.

manjanye....
hmm...tgh fikir apa tu?
gaya sama tapi masa berlainan

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Botak  

Thursday, December 11, 2008

Semalam dah cukup 30 hari umur Adib. So today yg kebetulan Mak cuti sempena keputeraan Sultan Selangor, I ask her to cukur kepala Adib. Actually suma kiddos nih Mak yang cukur diorg. I ngan Abg cam tak berani sgt la. Mmg suma akan cukur rambut bila dah cukup sebulan. Tak de sebab yg specific...cuma nak bagi kepala dia keras sket jek. Lps cukur, rambut dia akan ditimbang and kalikan ngan nilai emas semasa. Pastu duit tuh buat sedekah la.Kena bagi sus while Mak cukur rambut dia. Kalau tak, dia tak dok diam

Ni bukan air jampi tau hehe. Air nih nak senang kumpul rambut jek
Hasilnya...mmg suma kiddos pon tak kan dpt licin bebetul. Kira ok la nih
Dah siap mandi and minum susu...tido time

Abg dia yg prihatin nak ngamik gambo. Syahmi mmg kejap2 gi jenguk adik dia. Dia la plg sibuk nak buat suma utk adik dia. Even mandikan adik pon dia nak join.

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


In The Middle of The Night  

Sunday, December 7, 2008

Abah mithali...hehe. Gambo nih I saje amik masa Abg tgh dok bagi susu kat Adib. Time nih dalam kul 4 am. I dah buat susu and terasa nak gi toilet so I wake him up mintak dia tlg sat bagi susu kat Adib. Balik2 Abah dia yg tido dulu hehe.

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Time Break with kiddos  

Friday, December 5, 2008

Petang semlm busan takde benda nak buat. Skang ni I ala2 full housewife without maid la. Sib baik Mak ada so kalau Mak masak lebih last night, I just panas2 kan lauk je la. Kalau tambah pon yang simple2 plus masak nasi ler. But perit gak jaga 4 jejaka kat umah nih. Ponin makcik....

So semlm tgh dok tidokan Adib, saje je ngamik gambo dia. Dah lama tak bergambar2 nih kan. Sorry le yek, musim2 nih mmg gambo kiddos je la hehe. Time nih Abbas dok sibuk tgk TV. Cuti skolah ni kan main lagi kiddos nih dok tgk TV. Sampai midnight baru nak tido. Nnt nak start skolah camana la...esp Syahmi yg manja and Syamil yg baru nak start skolah next year.

Skang nih Adib dah 3 minggu lebih...dia dah blh nampak and dengar. So I kena tidokan dia dlm bilik coz kat hall abg2 dia dok memekak jek...enjoy the pics...









AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Lambaian Kaabah  

Thursday, December 4, 2008

Musim haji dah nak bermula. Jemaah haji kat Mekah sure dh busy dgn persediaan masing2. Papa pon dah makin busy coz jemaah suma dh berkumpul kat Mekah. Ada one night tu, Adib pun nak naik haji gak....cuma kain ihram dia tak putih ler...kaler2 gitu hehehe....Amacam? Nampak cam jemaah haji cilik tak? Hiks

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Maid Search  

Tuesday, December 2, 2008

We still looking for maid....kena cari ganti gak. Kalau tak sapa nk jaga kiddos nnt bila I dh start keje. So after hantar Maisara on Sunday morning, we all gi jumpa maid agent kt RnR Jejantas. So alhamdulillah kalau data Ab kt imigresen ok, in 2 weeks time dpt la maid nye. Hopefully kali ni ok n kiddos akan rasi la ngan dia. Diorg ni dh tanya bila nk balik umah....


While waiting for the agent, sempat lagi gi main kt playground but the condition mainan dia mmg dah teruk la....bila la diorg nk buat maintenance...tol makin naik tp service makin teruk....aparaaaa

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Bye Maisara  

Monday, December 1, 2008

Pagi semlm I, Abg and Syamil gi hantar Maisara balik kg. Actually Maisara ni is anak Kak Wan, helper mak time jaga Abg kecik2 dolu. Oleh kerana I dh takde maid, mintak tlg dia tgk2 kiddos jap. But next year dia upper 6, so bln 12 ni dia dh start tution. Kena la balik awal.... Syamil dh bangun so dia pon nak ngekor ler....Sampai sana si Syamil plak bad mood. Ngantuk lagi ler tuh...dia nak nasi lemak tapi bila tgk ada sambal dtg plak angin dia....tu th merajuk la tuh...

Buat muka....abah dia melayan...
Sorry ye mama nak layan...Kak Sara pon malas nak layan hehe
Sambal ni la sebabnya ahaks
Mood baru nak baik....Maisara dok layan dia

Baru la nak senyum....

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


See the Dr  

Saturday, November 29, 2008

This morning I ada follow-up nan my Dr. Alhamdulillah everything is ok. This morning gak Syahmi ngan Syamil gi jumpa Dr. Dah lama diorg ni batuk and flu. Tak baik2 gak so we decide to see Dr kat hospital. So today is crying day for both of them. Mana taknye, dua2 kena jap kat dua2 belah pungkoq hehehe....

Syamil kena sedut hidung...first step yg buat dia nangis

Abbas and Syahmi dok main...time ni Syahmi tak 'jumpa' Dr lagi
Syamil kena jap....melalak punya la kuat....sian dia sakit
Syamil kena gas gak but dia nak dok atas riba I so no pic...ni turn Syahmi kena nebulizer
Sedih baru lepas jap....but nangis sat je...
Bengkak mata kooo
Syahmi yang manja kena jap
Hasilnya Abg kena dukung Syahmi sampai keta...Syamil dh relax dah time ni...siap blh lompat2 lagi....

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


 

Design by Amanda @ Blogger Buster