Search Th|s Blog

Demam Raya  

Sunday, September 28, 2008

Dah lama tak update log nih...sowwyyyy. Pslnya busy ngan macam2 benda. Dok buat kuih raya la. Dapur pon baru masuk kabinet. Macam2 ler sampai tak nyempat nak meng update blog ni. Ni pon raya dah dekat. So lps raya la insyaallah sambung balik. Nnt balik kpg takde internet pastu dure nyibuk nak berjalan n mkn jek. See ya lepas raya. Selamat menyambut hari lebaran......

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Water Heater  

Monday, September 22, 2008

Setelah sekian lama pindah, baru la nak masuk water heater kat umah. So lps ni tak payah la Puji nak masak air utk kiddos gi skolah. Cepat la sket. Apa lagi kalau si Syamil. Sibuk nak campur air sendiri la. Mata tak leh nak bukak lagi sibuk nak buat benda lain. Plus the water heater with pump, laju la sket airnya. Ntah la kt AS nih air mmg la tak laju....tak syok gitu mandi. Lps ni hulala ler...ahaks.

Barangannya
Pilih this brand coz warranty for pump and element for 7 years..BeforeAfter...yeehaaa

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Hari Raya Cookies  

Sunday, September 21, 2008



Sampai jek umah mak kt BTP, kak Ain bgtau mlm tu plan nak buat cookies. Alamak...apsal tak bgtau. Tak pe la, follow je la. Dia nak buat choc chip ala2 Famous Amos....dh jadi Famous Ain hahaha. Kul bape baru tido...mak merasmikan oven barunya. But time tu kepenatan nk ngambik gambo...Ni gambo hasilnya aje...ingat malas nk bwk balik. Abbas sibuk dok nakkan biskut tuh, mak suh amik satu. I plg awal blh buat cookies kt umah sendirik pon Selasa ni la. Tu pun kalau org kitchen cabinet tuh siapkan by that day gak. Cadangnya punya berderet2 dlm list nak buat cookies tu tp yg jadinya tak tau la lagik.

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Replacement  

Saturday, September 20, 2008

At last after many calls we got the replacement for our Glass Hob by the same day...Kira cepat gak la service dia. But the person tu dtg dah kul 4++ pm. Habis2 tu we all terus rush back to BTP. Dah la Friday...jln mmg la dah sesak. Mcm2 jln dh Abg masuk still the same. So we just follow MRR2 then masuk kot Selayang. Hulahai....kan main lagi jammed. Dah la dgn satu keta nih slow nya la. Last2 we all bukak pose kat dlm keta. 7.35 baru sampai BTP. Terus jek mkn. Ok la tuh sampai that time...maunya sampai kul 8.30 ke...tensi gak. Sib baik mmg kalau bulan Ramadhan we all mmg standby kurma dlm keta.Berkilat balik dapur ku...hahaha

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Gas Hob  

Friday, September 19, 2008

Last nite i dah plan baekkk punya to cook for my inlaws. Ala2 kono today nak buka pose kat BTP ramai2. Should be i gerak ngan Abg straight from opis ptg tadi. Kiddos and Puji will be fetched by Ablong. So last nite i pun masak la kuih. So dah habis one layer of the kuih, dh tgh mlm so i decided to continue after sahur.

Bangun sahur tu i continue la for the second layer of my kuih. Actually tgh geram gak kat steamer tu psl i beli yg ala2 cap udin gitu so dah byk kali pakai lama2 dia jadi regang. Kuar asap here and there. But i gigihkan jugak masak the kuih. So after sahur i checked tak masak lagi. I pesan kat Puji to check on the kuih la. Baru jek naik bilik then Puji called me saying that my Gas Hob dah pecah the vavoom. What???? Kalut2 la gi dapur. Hatiku pecah seribu bak gas hob tu jugak. I dunno what's wrong coz before this pun i penah gak using steamer longer than this. Ni la hasil pecahannya....Baru jek 2 months plus pakai benda nih...uwaaaaa....gigih sgt ke i masak. Tak de la plak kan. Apalah nasibku....called the shop yg i beli dulu. Biasa la after sales service kan tak de do nak seperamah mcm masa beli dulu. They will check and get back to. Sepertinya harapan tu nipis senipis kulit bawang la kan.....here the close-up tpt steamer tu sedikit jerlus psl dia berat sebelah la....agak2 bila la nak dpt ganti? uwaaaa

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Det Station  

Thursday, September 18, 2008

Abbas nak makan nasi lemak utk buka pose...so after work i and Abg singgah to Det Station where the place yg jual only nasi lemak, ayam goreng and burger...and of course la drinks. Nasi lemak dia mmg best...its located at somewhere Tmn Bukit Anggerik or Tmn Muda kot...there's a lot of tamans nearby. Tu yang kompius tuh...

Ni ler tokey dia...tgh goreng ayam
I nak amik gambo baju nye psl cantik design but segan nak ckp....nampak sipi2 je la...hehe

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Syamil's New Hairstyle  

Wednesday, September 17, 2008

In previous entry i did mentioned that Syamil mmg liat nak cut his hair. But yesterday at last dia nak. Itu pon bila abah mamanya takde kat umah. So Puji take the opportunity to cut his hair. Dok diam plak dia bila ngan bibik dia....So here's is his new hairstyle. Dah nampak mcm boy kan? Hahahaha


AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Alorianz Buka Puasa Gathering  

Tuesday, September 16, 2008

On Sunday Abg nye primary schoolmates nye buka pose gathering. They all buat kat Dewan Felda. Ptg tu hujab lebat sungguh. Memula dok pikiaq la jugak camana nak pegi. Bebudak pun dah start tak bape sihat. But alhamdulillah dlm kul 6++ tu hujan dh slowdown sket. So kami siap2 from umah Mama.

Sampai sana dlm kul 6.45pm gitu. Kiddos dah tak sabar2 nak masuk dewan but we waited for others sampai dulu baru masuk. Punya la lama depa nih dok berkawan....dr bebudak hingusan lagi sampai dh jadik bapak budak..hehe. At least setahun skali ada la diorg nih jumpa together2.

Makanan mmg byk but i pun at this tim dah start sakit tekak so tak mkn sgt...rugi gak bayo memahal tp tak mkn..but food dia byk yg utk lauk2 nasi bagai nih. I kalau berbuka mmg light2 jek...Nasi utk sahur only...accept kalau buat Nasi Ayam ka...Nasi Hujan Panas ka...yg tu acceptional la. So so la food kat sini. But yg tensi nya ABC dia punya la kasar ais batu dia. Even sakit tekak berkobar2 nih nak telan gak but frust sungguh bila tgk ais kisar dia mcm air batu... Abg kira puas hati la coz dh lama tak jumpa diorg nih...dapat gak la bertukar2 gossip..hehe.

Kiddos masa baru sampai
Early arrivals...
Kiddos sempat lagi nak berposing atas stage
Dah kenyang, galak la depa
Dok tgh kumpul duit nak bayo...hehehe. Mkn kenyang2 jgn lupa bayar okehs.

Chit chat time....
Cameraman n pengarah ke hapa nih?Mummies club....power of girls...hahaha. Terselit gak sorang boy...Syamil

p/s: those yg byk gambo tuh huluq2 la mai sini...

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Hobby  

Monday, September 15, 2008

Skang ni kiddos ada new hobby...Actually dulu2 pun i dah bg diorg mengaler2 nih but lately nih lagi gemar dema nak mengaler. That day i n Abg bpught them Ben10 coloring book for Abbas n Syahmi. And of course Ironman coloring book for Syamil. Suka kan main...

Semlm plak Kak Long gave another set of coloring book for their belated bday ari tu. Suppose she wants to give away the present masa nk buat tazkirah kat umah i ari tu but it was postponed kan coz Mama sakit. Tu yg baru bagi semlm..hehehe...nway bebudak nih suka jek. Thanks Mak Long...



AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Welcome Brand New of The Family  

Sunday, September 14, 2008

Pagi tadi time sahur, tetiba Yati wanna talk to me from her house. Ingatkan pasal apa...rupanya dia dah start sakit2...I asked her to go straight to hospital even dia mcm tak sure je on timing sakit tu. But mendengar dek suaranya pon dh tau she's really in pain, insist her just go to hospital la...anything senang.

Then at 7.45am she delivered a very brand new baby boy in the family. Cepat gak la...alhamdulillah suma selamat.... oooo...its same day with my younger bro Syauqi's bday...share la korang the sanme date ye...i hope this time i pun senang la nak deliver. Biasa for Syahmi and Syamil i need to wait for 12 hours baru leh deliver uwaaaaa....

That afternoon I went to hospital with family, Papa n Fizah. So cute la the baby. Yelah...baby mana tak cute kan....Let the photos prove it...




Wajah ceria new mummy
Close up...montoknyeeee
I dgn anak sedara baru...Amir Ashraf
Papa with his latest grandson

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Mari Memasak Lagi  

Saturday, September 13, 2008

Hari ni suma balik umah memasing. Tinggal i n family plus Fizah utk jaga Mama. Cuaks psl kena masak. Biasa i tak ler nak jadi chief chef kan. Hehehe...time ni la nak practice lebih lagi kan. But to make it simple, i buat paprik je psl sayur pun included dlm resepi ni. Plus semlm Kak Long dah buat nasi ayam. Ayamnya ada lagi. So, berbuka puasa td dh masak sup tulang, dah ada kuah la pg nanti.

Start buat paprik dah after berbuka. mlm ni terawih kat umah je...Abg pun apa lagi. Ngambik kesempatan la nak tgk match Liverpol nye ngan MU. Sib baik Liverpol menang hehe. Okes...terus cakap psl masak paprik tadi. Bahan2 suma Puji dah siapkan...

Rupanya bila daging je yang dah masuk.....

Haaaa...baru la cantik sket....hehehe psl dah masuk sayur2 suma
Siap untuk dimakan....opsss tunggu sahur la dulu....

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


11th Ramadhan  

Thursday, September 11, 2008

Last nite dah rasa ok and dah berkobar2 nak pegi opis. Lagipun byk gak keje nk kena settle. During sahur pagi tadi feel much better. Ok la, lepas Abg sahur he continued watching bola. Abbas and Syahmi joined him. I naik atas n tido. At 5am Abg kejut saying that Abbas demam. I bangun and asked Puji bagi ubat kat Abbas. Bagi that time so that kalau dia ok he can continue his puasa. Dah settle tu bila nak tido balik suddenly mcm berpusing2 plak bilik tu. Takpe, after tido then pagi esok should be ok. But Subuh tu terus takleh bangun. Nak solat pun duduk jek. Abbas dah siap. Terpaksa mintak Abg siapkan Syahmi(normally i yg buat coz dia taknak ngan bibik dia). And luckily i told Kak Yan the transporter we all yg hantar diorg pg ni as van awal coz bebudak UPSR kena masuk awal.

Nak dijadikan cerita sambung mc la ari ni. As i buat this entry, baru lepas buka pose. Tunggu makanan masuk perut dulu baru nak solat. Ni pun dah feel better. Really hope that esok can keje. Niat dihati mmg kalau blh bln pose ni taknak mc but nak buat camana, kita yg merancang.

Ptg tadi gak Abbas dpt surat from AA. Last August he went for diagnostic's exam to enter the school. Alhamdulillah dia dapat masuk AA. Harap2 he can cope and dia akan jd anak yg soleh and kami pun blh senang bimbing dia. Aminnnn...

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


10th Ramadhan  

Wednesday, September 10, 2008

Today i don't feel good. Pagi tu dh gi opis but feel very tired and headache. So kul 11 gitu tak tahan dah and i took mc. Lepas rehat petang tu baru la rasa sihat sket. Abg teringin nak makan mee hailam. Sib baik tak susah sgt....kiddos pun suka. Tak tau la plak diorg suka. Beli mee tu sebungkus je, diorg 3 org mkn pun sampai nak habis suma. Lps solat terawoh Abg gi beli sebungkus lagi....Syahmi mkn lagi siap bertambah2...sedap sgt ke mama dia masak...ehehehe...


AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Syamil & Rambut  

Tuesday, September 9, 2008

He always refused when we ask to cut his hair. So i pun geram then ikat rambut dia and take the pics. Really looks like girl....takpe, nanti mama suh abah pi potong botak terus kat kedai mamak. Lambat sket nak panjang.....

In action...always think that he's Ironman
Mmg mcm girl...hishhh

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


6th Ramadhan - Mari Memasak  

Monday, September 8, 2008

On Saturday, berbuka kat umah Mama. We all pakat2 masak coz mama still takleh nak masak. So nampaknya Ramadhan kali nih mmg takleh nak merasa masakan mama la. Takpe la, ni time mama plak rasa masakan we all. But end up that day banyak la pulak jenis juadahnya.
Ni la hasilnya....baru separuh jek...sib baik ramai ari tuh so tak la membazir...
Persediaan membuat air sunkist lenyek...hehehe...mak buyung yang tukang buatnya...

Ayam percik sedia utk dia bakar
First attempt i buat brownies...lembik sket but Kak Long and Yati makan selamba jek
Buah melaka...permintaan ni tau...kira pandai gak i masak..hehe
Ayam Mbok Berek...kali ni baru teringat nak ngambik gambo. Kalau nak resipi kat sini
Air Sunkist Lenyek....hehehe...i je yg bagi nama...but kalau rasa mmg sodap
Abg dok mengerjakan Sup Gearbox....pushati....yang tak ada dlm gambar is nasi kerabu dan bahan2nya. Dah nak berbuka tak sempat nak ambik suma gambar

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


 

Design by Amanda @ Blogger Buster