Search Th|s Blog

Another New Born baby Boy  

Thursday, January 29, 2009

Today I dapat sorang lagi anak sedara. Neni dah overdue dua hari lepas. At last bersalin gak dia kat Hospital Ampang. Berat dia 2.99kg, normal delivery at 1358hrs. Pagi tadi Neni dah sakit and kul 12 tu dh sakit sgt la. Ok la tak lama sakit. Alhamdulillah suma dah selamat. Congrats to Neni and Daoz....the proud parent to Ali.

Nyum...nyum kenyang baru lepas minum susu

Lenanya dia tido...so sweet
Best tido...dah hangat sket lps bedung...Mak Lang yang bedung lak tuh hiks

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Mandi @ Bukit Belacan  

Tuesday, January 27, 2009

Pagi semalam gi bawak kiddos mandi sungai. First time diorg mandi sungai time balik kelate last year, mandi kat Jeram Pasu. Sejak tu suka la nak mandi sungai. Actually nak gi petang Ahad but hujan so postpone to yesterday morning. Dalam kul 10 pagi dah sampai. Masa tu orang pon tak ramai lagi so seronot la mandi manda. Bawak sandwich ngan roti bagai....berpicnic la. Bayar nak masuk pon singgit je utk umur lbh 12 tahun. So kami bayar semalam RM2 utk nak masuk and RM2 utk parking. Lalala....dah boleh berkelah.

Seronok berposing sebelum terjun dalam air
Malas nak mandi coz tempat nak salin baju jauh sket...lain kali kena bwk khemah, senang nak tukar2 baju hihi
Kiddos happy mandi manda even airnya sejuk banget...

Syok kalau dpt mandi...lain kali bila dh bawak khemah boleh mandi

Abbas really enjoy...kan main lagi dia mandi
Syahmi and Syamil kesejukan but bila ajak balik tak nak

Makan kat tepi sungai

Balik tu kat depan tpt pintu masuk tu ada beruk named Mike.Owner dia kata dia jinak but still I takut gak nak dekat. Tapi si Syamil nih berani la plak nak pegang2 si Mike tu...anyway, we really enjoyed our family outing....Can't wait for our next outing insyaAllah lagi 2 weeks...nanti kalau jadi baru I citer yek hehe

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Om Bak So  

Monday, January 26, 2009

On Friday, I and Abg balik, keta ok la not so jammed. Then sampai Ampang, Abg lapo then dia ajak pi makan. There's a new area kat sini called Ampang Waterfront. We all tgh tunggu Ani Sup Utara bukak but tak bukak2 lagi...maybe next month kot coz nampak diorg tgh renovate kedai. So Abg ajak gi satu kedai named Om Bak So...Actually dia from Ombak Bakso so bila combine jadi la gitu namanya. Main menu is of coz la bakso kan...

Ok la kedai dia...kat hujung tuh tpt diorg main masak2 la...kira open kitchen concept
Ni plak kira cam entertainment area coz ada radio ngan TV kat situ...
Abg dok sibuk ber'wifi' sambil tunggu food sampai
Ni food Abg...Mee Tik Tik something la...tak ingat nama dia. At first we tot dia mcm hot plate nye mee...skali dtg mee dia mcm mamee la plak..mmg crunchy but yg kena kuah tu lembik la sket. Abg kata dia dah takk nak order mee ni lagi. Kuah dia ok but tak cukup nak cover mee nye. So makan 'Mamee monster' la Abg ptg tu hihi
Ni plak I nye bakso....I amik bakso Special...kira dia ada suma jenis bakso...yg mcm popia pon ada...bakso halus, bakso kasar suma ada...ok la but sambal kicap dia tak pedas...tu je yg slack sket
Bakso close-up
Air barli for me and teh tarik for Abg...actually dia nye air sedap2 but I kan pantang ais lagi...will come back to try dia nye air...but air2 tu suma not in Abg's list so at last dia amik teh tarik je la...hihi

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


M's Touch  

Sunday, January 25, 2009

Semalam before gi umah Papa for tazkirah, I went to this spa, nak buat facial. Since skang I dah pakai product dia for 3 weeks so nak try la facial dia lak. Lepas masak2 tu I gi la. Dalam kul 4 gitu. Lama gak facial dia...dlm 2 hours plus. Sampai umah Papa pon nak dekat Maghrib hehe. Ni gambo spa tu. Last time I went there to do body spa. Ok la product dia...utk kulit sensitif cam I nih. Tgk la nanti after few months....
Gambar2 kat recetion spa tuh jek yang I amik...kat dalam sana ala2 gelap so tak nampak pon kalau ngamik gambar....Nanti kalau muka I elok pakai product nih blh la tayang muka close-up hahaha...

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


First Makan2 2009  

Saturday, January 24, 2009

Today is Kak Long's birthday. Happy Birthday Kak Long!! Then today gak first tazkirah family for this year. Dah 2 bulan takde tazkirah coz Papa kan gi Mekah. So macam biasa lepas tazkirah acara makan!!!! Yeehaaa...huhu. Kali ni buat kat umah Papa but Mama kan still tak sihat. So Kak Long beli satay Kajang and ayam McD. Pastu I suppose buat kek coklat kukus. Pg tu buat la kek kukus...tak tau apsal air dlm kukusan tu kering. maybe air kurang kot sampai dia kering. Pastu ari tu kat opis Kak Keon ada bwk quiche(betui ke eja ni). Then rasa cam nak try buat...mintak la kat dia resepi. And bulan pose ari tu lagi nak buatkan Papa kek buah kukus but tak jadi2.

So ari nih I masak 3 benda la, Kek Kukus Cokelat, Kek Kukus Buah and Quiche Daging. It suppose kalau ikut Kak Keon nye resepi masuk sausage and mushroom but I tukar filling dia coz Mama tak makan sausage. So I put minch meat, mushroom and mix vege. Sedap you hehehe.
Kek Buah pon mengalami nasib yang sama ngan kek cokelat, air kering. I dunno why coz masa nak kukus kek buah ni mmg dh sepenuh2 air dah letak dlm tu.(Note: Abg, dh nak kena tukar kukusan ngan cap Zebra. Nanti Abg nak gi Langkawi kan. Hehe) So after 3jam kukus, hangit la sket and kek buahku menjadi agak kering...tak moist dah la. Hasilnya, yang Yati and Kak Long pegang tu is the kerak...ruginyaaa....Beriya Yati nak gigit...keras sungguh siap blh ketuk2 hahaha

Ni hasil kek buahh setelah dibuang setengah inci kat bawak and tepi....
Ni dia quiche yang sedap huhu
Kek Cokelat yang tak berapa menjadi...Pun dah kena buat sket belah bawah dia but tak setebal kek buah laa...Still Asiah nak order suh buat before dia balik Melaka next week. Nampaknya kena pinjam Mama nye kukusan dulu la...before Abg beli yang baru (hint lagiii...hahaha)
Ni hidangan lain2 nye....Tak yah close up pasal bukan buat sendiri...beli je hehe...Nina, jgn jeles tgk kami makan ye...next month kita buat before ko balik Palembang...welkam back in 6 days time. Jgn lupa belikan kami tudung yek huhu

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Hmmmm  

Wednesday, January 21, 2009

Ini la rupa bila budak yang aktif demam. Dah la demam, pastu Ayah dia dera gi bedung plak badan dia. Sian Asyraf....memula dia dok maintain jek macam dalam gambo ni. Pastu tak sampai 5 minit kemudian, muka dia dah start merah. Masa untuk melepaskan diri. Seronok tengok budak kena 'dera'...hahahaha...naughty Mak Lang kan hihi... Masa ni Mama baru discharged from hospital on last Friday. Dah balik ngan Mama from hospital tu singgah la kejap. Tu yang gi tgk Asyraf demam tu. Dia dok umah Mama, kononnya Yati nak jaga Mama but Mama 'lari' plak dok sepital. Plus Yati pon tak sihat sgt....tu la ari tu yg kuar entry suma orang tak sihat tu....

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Cookies  

Tuesday, January 20, 2009

Hari Ahad memang dok umah jek. Pagi tu gi carrefour jap tu buy the groceries. I kuar ngan Abg je. Kiddos amik can nak main game depa la. So after taking our late breakfast, pegi la kami berdua gi beli lauk pauk untuk minggu mendatang...chewahhh.

Balik tu Abbas again mintak cookies. So bila I checked the ingredient, suma dok ada lagi dalam almari. So I pon start la buat ccokies yang dia mintak tuh. Bermula la episod baru masak memasak untuk new year ni huhu.

Cookies yang dah dibancuh...
Waiting for their turn to be burn hahahaha.....Yang dah siap malas plak nak amik gambo...dah ngantuk dah time nih....

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Jatuh  

Monday, January 19, 2009

Hari Sabtu kat umah Mak kt BTP. Ptg tu suh kiddos mandi, pastu nak singgah umah Mama before balik umah AS. Syamil cepat jekk siap. Abbas ngan Syahmi tak siap2 lagi. Then Ani, my new maid mintak towel for them. Skali Ani bagitau Abbas jatuh and berdarah. I tot tak serius la then malas nak gi jenguk. Mmg bebudak nih suka sangat berlama2 kat dlm bilik ayor.

Skali dia kuar tgk2 mmg la byk darah kuar kat bibir dia. But bak kata orang, kita belajar dari experience kan. So I ngan Abg takde la panik sgt. Just suh dia pakai baju and nak bawak gi klinik la. Before gerak gi klinik, Abg amik ais few ketul and ikat dalam sapu tangan. And tekup kat luka Abbas tu. Masuk dalam keta and gerak gi Medan...where klinik located la. Skali tgk mcm dah stop jek darah.

So we went to farmasi jek and uncle kat situ just suggest us to plaster luka tu jek.
Si Abbas punya la cuak bila Abg nak tampal plaster tu. Tak padan ngan tak sok diam, penakut plak bila nak tampal plaster. on the way back to umah Mak, I interview Abbas. Rupanya sibuk nak tgk muka kat cermin, dia pi amik baldi and terbalikkan then panjat. Skali baldi tu bergerak and he off balance, tu yang jatuh tuh. Apa la bebudak ni. Kalau kita cakap bahaya bukan nak dengar. Bila dah kena baru tau....

Muka cuak jek lepas tampal plaster tu
Sakit lagi...mcm la dah tak leh nak bukak mulut. Makan pon nak suh org suap hihi
Close-up

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Adib Vs Amin  

Kan new year ari tu Emi dah delivered a baby boy...so skang ni time nak amik gambar Adib ngan geng baru....here i introduce Muhammad Al Amin....so beza Adib ngan Amin dalam lbh kurang 2 bulan la...ari ni Amin baru 17 hari....
Besarnya nganga Adib ooiii
Baby Amin tgh byk tido lagi...Adib dh kurang sket

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Birthday Present  

Friday, January 16, 2009


Hari Sabtu lepas, Abg ajak gi Subang. Pagi tu gi Sogo, Abg Nye kasut keje dah bocor. So sempat lag tu g prevew sale kat Sogo. Dapat la murah sket dar har sale biasa kan. So lps shopping kasut Abg, we went t Subang. Rupanya Abg nak belikan I bday present. I mcm malu2 kucing la jugak nak amik but he insist nak bagi that present kan. So tak baik tolak pemberian org tersayang kan ahaks. At last I dpt la jugak my E71 hehehe….Thanks so much Abg…muahssss…

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Sakit  

Thursday, January 15, 2009

Dah lama tak update blog. Tak sihat sangat. Musim sakit dah bermula. Suma sakit…one after another. Papa balik tu standard org balik hajI, batuk suma ada. Plus ngantuk tu satu hal la. Pastu hari Khamis lps Mama batuk sampai tak leh nak tido. Pastu bila gi klinik Dr kata Mama kena asma. Aik tak penah2 kena but mmg teruk la her condition. Hari Jumaat plak, Papa bawak Mama gi AP but ward penuh. Sudahnya kena ulang alik ER utk amik nebulizer. Pastu Abg give idea, nebulizer machine Che Roz ada ngan kami so suh Papa amik ubat je and leh pakai machine tu kat umah jek. Ye jugak psl kesian Mama, dah la kaki pon sakit lagi. But the ubat tu kuat sgt kot and it cause mama jadi pening and sakit kepala. So after few days teruk sgt, yesterday papa bwk mama gi GIMC and she was admitted. Papa plak ada urusan, so Im taking compensionate leave la for today.

Kenapa org lain tak leh jaga mama? Kisahnya skang ni mmg musim sakit. Kak Long kena asma at the same time ngan mama plus haikal pon start batuk2 since last week. Few days before haikal admitted kat AP ngan kak long. Insyaallah haikal dah blh discharge today. Yati plak dia sendiri pon dah batuk2 gak ngan nak jaga Asyraf lagi. Neni tgh tunggu hari and daoz pon demam gak. I pon demam ari tu and siap kena amik mc lagi senin ari tu. Yang bujang2 suma tgh meneruskan perjuangan(study lerrr)…kat tpt masing2. Tu la yg dinamakan musim sakit. Hopefully suma org, get well soon okesss….

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Bday Cake  

Saturday, January 10, 2009

I was bored. Teringat dah lama tak masak ngarut2 nih. Since pagi semlm kiddos dok sibuk suh Abah dia belikan kek untuk Mama diorg ni la. So dapat idea nak buat kek kukus coklat, favorite kiddos ni la.

So lepas lunch ngan Syamil semlm i siapkan bahan2 nak buat kek. Si Syamil dok sibuk nak jadi pengacara rancangan hehe. Abbas ngan Syahmi tak balik lagi. So bermula la episod masak memasak yg dah lama tak dibuat.

Sempat lagi tu amik gambar masa mixer tu ber gerak. Time ni baru pukul gula ngan telur.

Dah masuk tepung so dah nampak kaler coklat nye. yummy...

Air direbus untuk kukus kek ye puan-puan...

Kek dituang ke dalam loyang yg dah dimasukkan dalam kukusan

Kukusan pon naik ler ke atas air tadi. Dah tutup tu kukus la untuk 1.5 jam..lama kan....x pe bukan nak kena tunggu depan dapur pon...boleh buat keje lain dulu

Ni la hasilnya...tak yah topping2 pon kiddos akan bantai sampai habis......mama dia kan yg buat ahaks..

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Biirthday  

Friday, January 9, 2009

Happy Birthday to me...
happy bday to me...
happy bday to meeeee....
happy bday to me!!!

Yeay...its my bday today. Semoga Allah kurniakan kesihatan yang cukup so that I boleh lagi beribadah kepadaNya, dimurahkan rezeki, jadi lebih sabar ngan kiddos and jadi a better wife. Aminnn.

Ni baru balik from Det Station. Abg tetiba lapo and teringat nak makan kat sana. So we went there for supper. Ala2 gi celebrate bday la hiks, perasan. But sat je. Kiddos dah tido except Adib. Mintak Ani, my new maid jaga Adib sat. We all pon pi sat je, dlm half an hour. Lepas makan and minum terus balik.

Hopefully this year will make me become a better person. Hmmm...nak buat apa ye esok ops..I mean siang nnt? Sogo ada preview sale but there's nothing nak beli plus duit pon dah kopak for kiddos's school hehe. Tengok la apa activity nye nanti. Kalau ada yang menarik I'll blog it.

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Papa Ku Pulang  

Thursday, January 8, 2009

Hari Selasa Papa balik from Mekah after 2 kali postponed. Biasa la kalau pegi bertugas mmg camtu. Every year mmg ber postpone2 nak balik. But this year yang paling lama rasanya Papa pegi, 65 days kat sana. Papa balik tu macam biasa la mesti batuk.

I went to KLIA ngan Mama and Neni. Abg tak dapat cuti. Sib baik I dah start drive since last week. So confident sket la. Tu pon dah cakap awal2 kat Mama tak leh nak bawak keta laju2 so kena gerak awal sket. Sampai tol KLIA, Papa call, dia dah sampai. pecut la sket but gerun gak hahaha. sampai2 tu terus gi tingkat 3, but b4 that sesat jap. Bukan sesat apa, U-turn kat depan menara kawalan tu utk ke parking depa dah tutup. So sampai la ke terminal, kena la pusing balik. Dah lama tak gi KLIA, dok pi LCCT jek tu yang tak tau tuh. Masa tgh dok carik tempat nak tunggu tu Papa called Mama, dia dok tunggu kat depan opis MAS kat sebelah kedai Cadbury tuh.

Kaki Mama still tak ok lagi. So kena naik wheel chair la. Kuat semangat nak amik suami hihi
Neni tgk I ngamik gambo teruss bangun nak tunjuk perut dia. Dia tgh tunggu hari tu...kira I pass baton la hihi...I pon ngamik baton dari Yati
Yati, Hady n Asyraf baru sampai. Diorg pon baru balik dari kg, ayah Hady tak sihat. Kat belakang Yati tuh brg Papa. Papa plak gi masuk skali lagi for one more trolley. Sakan bapak aku bershopping.

Still waiting. Kat hujung tu Yuh, my BIL. Dia baru kuar sepital, kena gastrik yg teruk gak la. Ni pon tetiba demam lak. Sia dia but gagahkan dirii nak amik Papa. Balik tu teruk gak condition dia, terus gi jumpa balik Dr, takut lagi teruk. High fever sampai 40 panasnye. Dr amik darah, takut2 denggi. Get well ssoon bro.
Dok membelek brg2 Papa bawak balik. Asyraf dok ngan nenek, ibu dia sibuk belek barang haha. Tu kat badan masing2 dah siap pakai jubah yg Papa bagi.
Banyak tul barang Papa bwk balik. But byk brg utk org buat badal haji ngan dia.
Perasan model busana muslimah la tu...
Ni yang best skali nih...each of us, yang ada umah sendiri la dapat karpet satu sorang. So this is mine, cantik tak?....foods ie kurma, kekacang etc tak amik lagi. Mlm tu bwk kiddos gi jumpa Papa but balik awal coz diorg kan skolah on the next day.
Gambar karpet ku yang dah di bentang kat hall, terus tukar hihi...jgn jelessss

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


 

Design by Amanda @ Blogger Buster