Search Th|s Blog

Perjalanan Impian : Catatan 4  

Wednesday, June 30, 2010

Hari berikutnya kami signed up for ziarah pilihan. Its called ziarah pilihan coz kalo nak pegi,kena bayar extra. Kalo xmo pegi xpe. So apa salahnya bayar SR15, bila lg nk sampai pon x tau kan. So bertolak la kami kul 7 dr hotel.
First kami dibawa ke bekas rumah Saidina Salman AlFarisi. Rumah dia dh tinggal bekas2 termasuk la perigi. Dah dipagar kawasan tu oleh kjaan Saudi coz takut ada yg extreme. Kat keliling kawasan rumah dia ada kebun and still dok ada lagi pagar tanah dr zaman nabi...Subhanallah, betapa kuat diorg nye binaan. But kami melawat n tgk dr dlm bas je.

tinggalan rumah Saidina Salman AlFarisi

After that we went to Gua Uhud. Kt gua ni la, nabi dan 4 sahabat utama baginda, abu bakar, umar, uthman n ali berundur utk mencari strategi baru lps kumpulan pemanah tinggalkan Jabal Rummat when they tot Islam dh menang. They went down utk kutip hasil rampasan perang. Dlm masa tu la kafir Quraish bertindak n bunuh all of them. 4 sahabat menggunakan tubuh bdn diorg sendiri utk membenteng rasul dr diserang musuh n naik ke Gua Uhud. Before sampai gua, serban rasul yg mulia terjatuh ke tanah dekat2 ngan masjid Tikar. Masjid ni pun dh tinggal kesan2 je. Nearby ada satu gua kecik. I masuk dlm gua tu pon muat2 je, x tau la kalo ada sejarah kt situ. Saje je coz x larat nk naik gua Uhud. Setakat tgk dr jauh je. Tinggi sei...
bergambar berlatarbelakngkan Gua Uhud
tinggalan masjid tikar, batu-batan yg agak tinggi kat blkg i tu lerr
dikatakan area sini la serban Rasulullah terjatuh ketika berundur ke Gua Uhud

Lps pada tu kami menuju satu tpt di luar tanah haram. Tpt ni xde kena mengena ngan sejarah but baru2 gak la ditemui oleh org Madinah. Kawasan ni dipanggil lapangan magnet. Kawasan ni tak tau camana ada tarikan magnet. Dia just sampai ke bukit n kena patah balik je. Specialnya tpt ni, bila nk ke arah area ni, bas akan jd sgt berat. Mcm ditarik ke blkg je. But bila nk meninggalkan area ni, driver bas terpaksa tekan brek sampai bau tayar coz bas meluncur dgn sendiri sampai kelajuan 130km. Cuak gak hehe...lps balik dr dataran kami menjalani rutin biasa je la every masa solat gi masjid. Xde plak rasa nk shopping apa2,just beli keperluan mkn minum tambahan je. Yg main dh disediakan.
bergambar di lapangan magnet

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Perjalanan Impian : Catatan 3  

Saturday, June 26, 2010

Hari ke 2 kt Madinah, kami gi ziarah luar. Memula gi masjid Quba', masjid pertama yg nabi bina di Madinah. On the way,lalu la kt perkuburan Baqi', kuburan org2 Madinah but x singgah. Dapat solat sunat n dhuha kt situ. Masjid ni x besar sgt. So mmg habis solat terus keluar utk beri laluan pd org lain yg nk solat kt situ. Kt Madinah mana2 tpt lawatan mmg x sah kalau xde org meniaga. Suma org Arab skang dh pandai ckp melayu hehe. Halal...halal...lima riyal...

Masjid Quba'

Lps gi masjid Quba' singgah kat ladang tamar. Dia ada kedai jual tamar but mahal sket coz dia dh monopoli kawasan tu. Papa kata kalo nk beli tamar nnt last skali ziarah ni dia akan gi pasar tamar. Driver arab ni bwk rombongan gi ladang ni coz dia dpt komisyen. Kt blkg kedai, diorg sediakan syai (teh), leh minum sambil duduk kt sofa yg disediakan. Diorg blh la ltk sofa kt situ coz Madinah nk hujan pon susah. Kalo buat kt Msia mmg naya la, kejap je dh bertakung air sofa tu. Kami dok minum teh je la.
Ladang tamar nye kedai but sini biasanya harga dia mmg mark-up
semppat minum shai....kt sofa di ladang tamar hehe

After that kami dibawa ke Jabal Uhud, melawat kubur para syuhadah perang Uhud. Lps baca doa utk para syuhadah papa explain sket la. Kuburan syuhadah ni ada 2 part. First part is kubur Saidina Hamzah (pakcik nabi), Saidina Abdullah n Saidina Mus'ab bin Umair ra and 2nd part is kubur syuhadah lain seramai 70 org. Saidina Hamzah mmg terkenal la. Yg menarik kt sini is Saidina Mus'ab, dia anak org kaya di Mekah. Bila dia memeluk Islam, dia dipulau oleh family dia. So dia berhijrah ke Madinah, mengorbankan harta dan kemewahan. Masa nak kapankan dia, bila di tarik kain dia menutup muka, kaki x tertutup (syuhadah dikapan dgn pakaian yg dipakai masa dia syahid). Bila tarik menutup kaki, muka terbuka. Lalu nabi suruh tutup muka dgn kain n kaki dia ditutup dgn daun2 kering. Ini menunjukkan betapa dia sanggup meninggalkan kemewahan dunia sampai hidup susah semata2 fi sabilillah....mulia sungguh dia.
Kuburan asal few hundred metres dr yg ada sekarang. Diceritakan lps 20 tahun kejadian perang Uhud, banjir melanda Madinah. Tanah2 terhakis n terserlah la mayat syuhadah2 tu. So org Madinah pon pindahkan mayat2 td ke kuburan sekarang. Mayat syuhadah ni masih elok mcm baru dikebumi semlm nya. Mayat Saidina Hamzah terkena cangkul masih terpercik darah segar. Itu la istimewanya mati syahid. Masyaallah...
papa tgh explain on sejarah Perang Uhud di depan kuburan para syuhada
ramai betul yang naik atas bukit nih, tak ketinggalan peniaga2 yang sentiasa ada di mana2

Kat situ sempat la i n Abg naik Jabal Rummat (bukit pemanah). Bukit ni tpt group pemanah standby masa perang. But i naik half way je la. X larat sei nak naik atas. Rasa sket2 je panjat bukit tu coz kena jaga gak nnt nk buat umrah kena cergas hehe.
Abih kt Jabal Uhud, kami gi plak kt masjid Qiblataini (Masjid 2 Qiblat). Memula qiblat diarahkan ke Baitul Maqdis then nabi berdoa utk dialihkan qiblat ke Kaabah which is 180 degree beza ngan qiblat asal. Doa baginda diperkenan Allah n Kaabah lah qiblat kita sampai kiamat nnt. Masa masuk solat sunat kt situ mmg byk signboard tunjuk arah qiblat,takut org2 confuse kot.
Lps gi situ, kami dibawa ke Masjid 7 but x berhenti, lalu je. Kisahnya masa perang Khandak kalau x silap, tentera Islam ni terbahagi pd 7 kumpulan,tu psl masjid situ dipanggil masjid 7. Salah satu group tu diketuai oleh Saidina Salma AlFarisi, dia org Iran, org Iran mmg buat parit masa perang. So its his idea to korek parit utk buat kubu during perang Khandak. So bila jemaah Iran dtg masjid tu, diorg terlalu taksub sampai org lalu je diorg tarik suh solat kt situ. Agaknya kerajaan Saudi xmo benda2 khurafat terjadi so rasanya xleh gi situ dh kot. Byk gak kawasan2 yg kjaan Saudi x bg jemaah gi melawat dikhuatiri blh mendtgkan khurafat. Sayang gak tinggalan sejarah tp xleh dilawat. Salah satunya rumah Salman AlFarisi td.
Masjid Qiblatain

Last spot utk ziarah luar is pegi shopping kurma kt pasar tamar. Nama je pasar but suma kedai kt dlm building,mcm kt Langkawi. So beli la sket2 coz papa kata kalau kt Mekah kurma x cantik sgt n mahal. After that balik utk bersiap gi solat Zohor. Suma ziarah mmg planned utk jemaah sempat solat di masjid la. Alhamdulillah, penat sket but puas hati.
Pasar Tamar yang tak macam pasar coz dh dalam building

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Perjalanan Impian : Catatan 2  

Pukul 6 kt Madinah dh cerah...kami siap2 utk buat ziarah dalam. It means Ziarah dalam masjid Nabawi. Jarak hotel ngan masjid just 300 meter je. So mmg exercise 4 kali sehari pegi balik hotel-masjid. 4 kali coz pegi Maghrib,balik lps Isyak.

berkumpul kat depan hotel before ziarah dalam
sian cameraman ni, kena amik gamba sendiri...
tour guide dah menjalankan 'tugas' dia hehe

Memula jalan n nampak masjid Nabawi, subhanallah....mcm tak percaya i dh berada kt Madinah. Mmg dh tanam niat, x nak gi holiday oversea kalau x sampai tanah suci lagi. Alhamdulillah termakbul. Ni la first oversea holiday i n Abg.
gambar berlatarbelakangkan Masjid Nabawi

Kami terus berjalan menuju pintu masuk utk ke Raudhah. Kt sini pintu masuk mmg sgt byk coz masjid dia sgt la besar....tpt ltk selipar/kasut pun sgt byk. So nk mengelakkan kekonfiusan, i jot down no pintu n rak kasut. Nak masuk Raudhah mmg sesak, Raudhah ni adalah between mimbar masjid n rumah nabi. So the area is very limited. Apalagi belah women, space limited, time pon limited. Pagi time dia kul 7-11 je. So masa i n mama sampai, dh ramai berkumpul kt sana. Skang dia mmg asingkan org2 dr timur tgh, india n asia masuk. Coz dulu dia bagi suma masuk serentak, ada kes org2 asia ni kena tolak n pijak sampai ada yg meninggal. Diorg ni besar n very extreme...esp from India. Tiang2 kt Raudhah tu habis dipeluk cium n meratap kt situ.
At last after bertukar tpt duduk 3 kali, at last sampai gak kt dlm Raudhah....Subhanallah satu perasaan yg sukar digambarkan. Rasa udara tersekat la kt tekak, gembira sgt2. Dpt solat sunat n baca doa half way, mak arab dh suh keluar. X sempat nk jenguk makam Rasulullah. Xpe, insyaallah ada lg peluang kalau diizinNya. Pesanan salam disampai dr kejauhan je. Dh kira bersyukur coz dpt solat kt situ. Everytime solat pon baca doa ziarah makam Rasulullah, Saidina Abu Bakar n Saidina Umar. Takut2 tak sempat nk gi dekat lg. Kat sini blh kata setiap waktu solat mesti ada solat jenazah. So dh terrer la solat jenazah hehe...experience berharga tu. Susah nk dpt kalo kt Msia coz biasanya org lelaki je solat jenazah.
Lps Raudhah, papa n Abg dtg jemput kt masjid n gi mkn aiskrim kt kedai tepi2 masjid. Sedap aiskrim dia. Masa tu baru kul 9 but dh panas. Kalo berangin, rasa cam dok kt tepi org bakar satay. Mlm pon panas. Bak kata mutawwif tu, kalau panas Mekah, Madinah panas double. Mcm tu gak kalo sejuk, Madinah akan sejuk dua kali ganda dr Mekah.

Hari ni x byk agenda. Lagipun baru sampai. Mmg all the way dlm flight n bas dok tido je tp tido duduk apa lah sgt kan. So balik bilik terus tido sambil tunggu waktu Zohor,pukul 12.20 tgh hari. Asal balik dr masjid, mmg amik kesempatan utk take a nap. Psl masa dia lambat 5 jam dr Malaysia. Waktu Maghrib n Isyak dugaan sket. Maghrib kul 7 which masa malaysia kul 12 mlm. Mata dh merah2 tahan ngantuk esp masa nk tunggu Isyak. Habis Isyak,dinner plak. Tido lbh kurang kul 10.30 - 11 mlm, dh kul 3-4pg kita. Kul 2.30pg dh bangun nak kejar solat Subuh plak. Subuh tu kalau kt Msia dh kul 7.30 la but tido dh lambat, dok ngantuk jugak ler....apa2 pon ini cabaran yg menggembirakan.

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Perjalanan Impian : Catatan 1  

Alhamdulillah impian yg dh lama terpendam terlaksana gak akhirnya. Tarikh keramat 8 Jun 2010, i and Abg, papa n mama berangkat ke Jeddah utk menunaikan umrah. Anak2? Suma anak2 dok kt umah Ablong n kak ain kt alor setar. Insyaallah bila nk gi sana suma urusan dunia ni dipermudahkan. Thanks so much ablong n kak ain. Mak n abah pon dok alor setar sepjg kami xde ni. Mmg sedih nk tinggal diorg. Apalagi Hana baru 5 mths. Tapi insyaallah diorg dipelihara Allah sepjg kami xde, sayang pd Allah n Rasul adalah priority.``

Our flight suppose berlepas at 3pm, but delayed abt 1 hour coz ada satu family, ayah dia sakit. So kapten kapal x sanggup nak tanggung risiko takut anything happen to him. Baru i tau, kalo jd camtu kapten kapal hv the right not to fly them. Mungkin ada hikmah coz kami jumpa the family kt Madinah n the father passed away, innalillah.
Kapal kami transit kt Riyadh sejam, dok dlm kapal je. So total perjalanan jd 10 jam. Pjg betul siang kami ari tu...all the way siang sampai ke Riyadh baru masuk Maghrib. Sib baik gak coz dh siap2 solat jamak kt KLIA. So sampai Jeddah lbh kurang kul 9pm sama ngan kul 2pg Malaysia. Solat siap2 kt Jeddah sebelum naik bas ke Madina Munawwarah.

Riyadh

Nak naik bas ke Madinah

Penat tapi excited....dh lama x naik bas. Perjalanan ke Madinah ambil masa lbh kurang 6 jam, lama betul duduk. Tak lama naik bas, kami berenti kt satu stop ni yg i x pasti nama dia utk dinner...mcm nk sahur dh. Mata ngantuk but always remind myself to eat psl kalo x mkn n sakit nnt lg susah. We ate nasi from Mr Sate, Indonesian food. Nasi, sayur n ayam yg rasa satay,sedap hehe...pastu terukan perjalanan..sampai Madinah kul 5 pg tempatan which is dh terlps waktu jemaah subuh kt masjid. Kt Madinah Subuh dia kul 4pg. So cepat2 la naik bilik n solat. Luggage belakang cerita....ziarah sambung nanti.
makan....jgn x makan....even dah tgh malam

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


 

Design by Amanda @ Blogger Buster