Search Th|s Blog

Fomema  

Friday, October 31, 2008

Last 2 weeks, just after raya we went to clinic for Puji nye yearly medical check up. Everything's fine then we proceed to do the x-ray kat Hospital Pantai Indah. After 3-4 days, Abg dpt call from clinic saying that there's a problem on Puji nye medical report. Ah sudah...apsal pulakkkk. Ponin makcik. Then after work di petang yang hujan tuh, I and Abg gi la jumpa Dr. She said that in her x-ray report, lung dia tak clear. Dr ask me to bring her for treatment. Mmg dia ada batuk sket but I tot tak la serious mana.

Malam tu gak we all bwk dia and baru la dia ckp pepagi mmg byk kahak. Hampeh tol la budak nih. Dah sound byk kali kalau sakit ke hapa bgtau awal2. So Dr treated her with antibiotics and all la. Dr said that after one week gi jumpa dia balik la for another check and kalau dh ok kena appeal to Fomema for another chance ala2 gitu la.

So Wed night, masa hantar Syamil gi clinic, skali ngan si Puji la. But Dr said that until that day Fomema takde contact dia. Usually kalau ada prob Fomema will contact respective Dr. So I balik umah check online dah status dia Unfit. Problem la plak.

Yesterday morning Dr asked us to call Fomema after she talked to them la. Ni kira mmg confirm kena buat appeal la if we still need Puji to work for us for another year. Minah Fomema yg I talked to tu cakap better gi opis diorg direct coz lagi cepat. So I and Abg took half day leave for that. Sib baik gak amik cuti coz ptg tu gak we bring Puji for another round of x-ray. Alhamdulillah kali ni lepas and terus we all larikkk ke Fomema office utk hantar segala bagai yg dia mintak. So we just wait for the result la. Hopefully everything ok and she can continue her permit to work here for another one year.

Morale of the story is kalau sakit bagitau la akuuuuuuu.....Ponin makcik. Mau terberanak but sib baik la tak. Cuma sakit yang tak konsisten jek. Cuak gak but hopefully sempat la attend Abbas nye Ikhtifal this Sunday.

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Clinic  


Syahmi batuk lagi. This time suara dia pun dah changed. At first sound tak serious sgt. But on Tuesday night tu mcm dateruk jek. So on Wed night we bring him to Dr Zaimah's clinic for checkup. Dia nya mmg tak leh dok diam, active jek but batuk dia cause his tonsil bengkak. Again need to take antibiotic. But thank God still Dr said no need to take out his tonsil yet. pasalnya dia tak kerap demam....but depan2 dia Dr cakap jgn minum ais, aiskrim, cokelat bagai haaaa baru dia tau. Hehehe...org lain cakap baru nak dengar. kalau mama abahnya yg cakap tu dia buat dekkk je.

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Lunch @ Suria  

Thursday, October 30, 2008

Dah lama tak gi Cahaya Suria for lunch. So on Tuesday ari tu I went there with my lunch gang. Memula Lin nak join skali but she's having meeting yang tak habis2 so she just ask me to tapau for her la. Ida, Meg and Kak Ujie having lunch skali. Rasa cam kenyang jek but when Lin order nasi goreng cendawan and telur mata mcm best jek. So I ask the same. Sampai licin nasi tu la tak teringat nak ngamik gambo.

But something yg menarik is the deco yg diorg buat sempena ntah la raya ke psl byk kenduri skang ni. So penganting dia nye deco. Hehehe...yg ni I teringat plakk nak amik gambo. Macam2 diorg ni nye idea.....

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Final Tazkirah of the Year  

Tuesday, October 28, 2008

Yesterday is our family tazkirah day. It gonna be the final for this year as papa will leaving.. nak gi Mekah soon. As I mentioned in previous entry, the tazkirah buat kat our place as yg last time nye cancelled. But for this time my sister, Neni aka Andak cannot joined us as dia pun dah moved to SP to follow her hubby kat sana. So they will be back masa Papa nak pegi Mekah nnt, jimat cuti coz Daoz, her hubby nye cuti dah tak banyak. Nanti in January its her turn to deliver plak.

Back to the tazkirah, as usual we need to cook la for the guest. Apalagi Mama nak datang. Dia dah lama tak kuar. My open house and Kak Long nye open house pun dia tak pi coz ramai org so susah dia nak duk kan. We planned nak buat makan western plak. Nak cuba buat bakar2 with new oven. Hehe...called Kak Ain for the recipe. So the menu will be Kambing and Ayam bakar plus the black pepper sauce, nasi goreng cina, kentang bakar, sosej and fruit coctail for the dessert. At first nak buat coleslaw but tak jadi and changed to salad which include carrot, timun, udang rebus, tomato ngan daun salad. Sos nye plak mix of thousand island sauce, mayo and chili sauce. yummy yummy....

Dessert table...memacam jenis air, fruit cocktail and fruit puding yang kak long bawak
Nasi goreng yang dah licin.
Salad...
Kambing and ayam bakar
Masing2 dah santai lepas kenyang makan...kenyang ke? Hopefully kenyang la suma yek
Papa keletihan...dok gitu pun boleh lena...lepas tazkirah and makan

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


36th Week  

Monday, October 27, 2008

On Saturday I and Abg went to Dr's clinic to do our next check-up. Its 36th week dah. Cepatnya masa berlalu. Alhamdulillah everything seems fine. But yang buat I kecut sket is Dr said that it can be anytime from now....eh, bukan one month lagi ke? Even though this is my fourth pregnancy, kecut tu still ada...hehe.

After that we went to Tesco Ampang for shopping groceries. This Monday will be the last tazkirah of the year as Papa will be leaving for Haj soon. I mintak buat kat my place as last time kena cancelled coz Mama tak sihat.

Before membeli belah tu singgah jap breakfast kat kedai mamak kat situ named Restoran Nasi Kandar Che Abang Kepala Batas. Punya la panjang namanya. Actually ingat nak ajak Abg gi makan kat Kluang Station but kedainya baru je buat opening, tak start m,enjual lagi. So we just go mana2 kedai yang bukak je. I'm having roti kosong garing but mamak tuh gi buat banjir la plak...hmmmm tak habis makan. Abg lak as usual amik roti telur.

We finish all the groceries shopping and reach home almost 11am. Penatnya...lately nih mmg cepat penat and balik tu terus je tidoooo...hehehe.


AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Pantun  

Abbas nye skolah will having their Ikhtifal or graduation day for 6 years students this coming Sunday ie. 2nd November. So each student especially yg 6 years will be involve in one of the activity. Abbas terpilih utk jadi Pengerusi for their pantun. This event will be combination of few their tadika and will be held kat Masjid Wilayah.

Last week cikgu dia dah start giving the teks for him utk lancarkan la...the teks is 3 pages nye teks even tulisannya besar but still banyak la for kid yg baya dia. But so far he's doing well. O la coz tak payah hafal. He can proof that dia lancar la baca teks tuh. Mama dia plak yang risau nnt atas stage dia camana...well, good luck son!! Hopefully Mama boleh ada kat sana...for baby, tunggu abang habis the show dulu ye...wait till the time, tak yah kuar awal sgt..hehe..muahhhsss

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Ketuk2 Syawal  

Sunday, October 26, 2008

Jumaat malam tu as planned, I masak lagi. Kali ni main resepinya is nasi hujan panas and kuzi ayam. Kebetulan Abg mmg nak jumpa Wak, so I ask Wak to bring his staff skali plus Jenal. But Jenal cannot make it. Lepas balik opis terus jek masuk dapur at 6.30pm. Sib baik acar and sambal dh buat malam sebelum tu. After siap nasi suma nampak mcm tak cukup jek so I masak plak spagetti. Abg gi amik satay...this requested by Wak...sib baik habis satay tu Wak..hehehe.


So here the food....
Dessert...apple crumble
Nasi Hujan Panas
Kuzi Ayam
Puas hati tgk Syamil makan...siap bertambah...Abg2 nye makan gak but lagi leka dok main PS2. Kan esok hari cuti...dh seminggu tunggu nak main game...kemaaruk laaaa

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Open Opis  


Khamis tu jugak department depan kami ada buat sambutan hari raya besar2an...suma VIPs pun turun la ke floor kami. Sib baik Dato' Sri tak dtg, silap2 opis kami pun dia lawat skali. Petang tu after lunch depa dok ajak la kami nih pi mkn skali. Memula tu segan but bila rombongan Cik Kiah yang dtg apalagi kami serbu je la suma makanan yang ada. Actually masing2 dah kenyang but food dia mmg sedap2. Tak dapek kami nak nolong...hehe

Apa la 3 'dara' pingintan nih dok tengok...
Ni ha ...deco dia yang kami survey
Dok maintain lagi...lepas ni nak makan mee rebus plak. Time nih dh habis makan satay nasi impit bagai...kenyang konon...
Haaa...ni la mee rebus dia yg sedap itu tapi pasal kenyang kami share jek...just nak merasa
Dessert time....
Last2 kami balik after almost one hour kat situ hahahahaha....makan tak engat punya...

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Baby's Thingy  

Saturday, October 25, 2008

Diam tak diam dah tinggal sebulan lagi nak due date....alamak...brg2 baby tak complete lagik...oh no!!! so on Khamis ari tu we went to Sogo during lunch hour. Sib baik la tak banyak barag nak bagi coz barang the kiddos masa baby dok ok lagi. So I just bought benda2 yang mcm toileteries, pampers, wet wipes etc la....kalut2 lupa plak nak ngamik gambo...hehe.

Belah petang plak gi singgah kat Giant Connought for groceries. Normally we bought our groceries kat Carrefour Ampang jek but today Abg nak ke sana sambil2 nak tukor cd PS2 nye yang tak leh bukak ari tu.

Makin dh dekat due makin rajin la plak nak menerai resepi baru...dah lama Abg dok mintak masakkan Kuzi Ayam...selalu dok mkn yang Mama masak je kan....so gi la beli brg2 utk buat Kuzi Ayam and Nasi Hujan Panas nama nasinya....

Ini la hasil shopping kami ari tu...


Abg tgh nyusun brg...haaa yg plastik Sogo tu brg2 baby la ahaks

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Fridge  

Friday, October 24, 2008

Balik raya ari tu kat Melaka, we saw Pakwe nye fridge dah uzur. So i and Abg ingat nak belikan Pakwe the new one. Then talked to Ablong and he agreed to 'join' the club la. So pagi Jumaat tuh we went to Cheng to buy the new fridge for Pakwe. Ok la price dia affordable and besar la....Masa delivery tu mak pon join skali the club...so we all tong2 la... lepas ni kalau balik umah Pakwe dah tak yah la letak lauk kat dlm kotak polisterin and air batu lagi.... Sementara Pakwe ada lagi ni tak salah nak buatkan dia gembira....kami pun jarang balik. Sekali sekala balik apa salahnya menyenagkan hati dia.....ni kira ala2 hadiah raya laadari kami...hehehe

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Nasi Lemak Tanglin  

Thursday, October 23, 2008

Pagi semalam Syahmi bangun senang sangat. Abbas pulak yg quite susah nak bangun. Masa i tgh kejut Abbas, Syahmi yang bangun. Days before dia liat sgt nak bangun. Dari bangun, mandi sampai la naik van skolah dok nangis jek. So today he's very ceria. Ntah la...but that's good la kan. So today i and Abg leh kuar awal sket as 7.05am we all dah gerak from home. Van skolah sampai sama time but after that baru we all boleh siap bagai psl dok melayan so manja tu.



So our plan is kalau sampai opis before 8am, i nak try makan nasi lemak Tanglin kat Bukit Aman. Alhamdulillah sampai kat opis pun at 7.45am. Ingat tak merasa la nasi lemak...kan dah meletup pun tak rasa2 gak. So kul 8.05am we sampai sana. Mak aii ramanya org...yelah bukan i je nak mkn nasi lemak tu kan. Tak tau cara, I and Abg pun beratur la nak pilih lauk bagai then order air skali. Rupa2nya orang yg beratur tu utk tapau je nasi diorg. kalau nak mkn, dok je kat meja and diorg amik order...hehehe tak pe la, exercise sket....puas hati...mmg sedap and price pun ok la...mkn dua org total RM8.70. Ok tak? Ok la tuuuuu



I had nasi lemak sotong and air teh O ais...
Close up

Abg plak amik sambal limpa and telur goreng...plus teh tarik. Kalau telur goreng sambal mesti lagi beshhh

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


PS2  

Wednesday, October 22, 2008

Abg's besday is on August but biasa la....hadiah mmg kena lambat sket...hehhe. At first Abg nye wishlist is PS3 but he changed his mind and wanna go for PS2 jek. Psl nya CD for PS3 still mahal lagik....Nak beli PSP tak leh share ngan kiddos plak...dia kan nak train anak2 nya so that nnt boleh fight ngan dia...hehe. So on Sunday after raya ari tu we went to Giant Taman Connaught. Abg dah call the owner of the shop before gi sana. Ok la better offer...bring the kiddos skali for them to choose their own games except Syamil coz dia dah tido...nnt karang kalau we all yang pilih tak kena taste plak. But for me, i jadi tukang bayo je la...let the boys done their parts.....Happy belated besday Abg and enjoy the games with the kiddos.

Tgh khusyuk dok pilih game mana yg nak dibeli...

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Cook & Bake  

Tuesday, October 21, 2008

As mentioned by Roz, I buat mkn2 sket on Saturday fro family and friends. Alhamdulillah suma berjalan lancar. Thousand thanks to Kak Ain and Ablong for the helps...oso not forgetting Kak Long, Yuh, Fizah and Puji. Memula cuaks gak coz tak penah masak mee bandung. Sib baik Kak Ain ada to demo hehe. Kalau ikut hati mmg nak masak mcm2....konon kederat tu kuat sgt la. Ok la...spagetti pun mendapat sambutan...hehe...satay pun bertambah. Thanks for those yg datang...insyallaah lain tahun ada rezeki kita buat lagi.....

But mlm before that sempat lagi gi rumah Roz for her makan2....mmg at that time lapo bapok... so laksa sarawaknya i mkn sampai dua mangkuk. Plus plak ngan kentangnya...ntah apa nama ntah hehe...mkn tak engat nya...kiddos as usual dh jumpa toys, kira mcm food diorg la tu...Roz, lain tahun buat lagi okess....

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Pink Car  

Petang Jumaat tu after gi singgah kat Upin Ipin nye kedai, punya la hujan lebat. But Abg still wanna use federal highway to go back to our house....ok la jalan tak la teruk sgt...moving la. But hasilnya Abg ngantuk tak engat punya...dah tak tau nak buat apa...suma food, sweets and drinks yg ada dlm keta dah dibelasahnya but still ngantuk. I pun layan je la...ooo by the way, masa dalam keta tu we all dengar iklan dlm radio pasal digi....for those yang ada idea...what is connection between itik and digi? Kompius kejap....sapa2 yang tau tu bgtau la kami ye...hehe...


Abg yg ngantuk tak engat
Kiddos yg dah terbongkang kat belakang...lintang pukang je diorg tido tapi lena jek
Masa dah sampai KL tu, depan keta kami ada satu keta pink. Kalau tak silap drebar nye lelaki and x de plak pompuan kat sebelah dia. Kalau korang perasan, gambo kat cermin belakang keta tuh punya la ganas, gambar dragon....tapi kat tepi plate no nye gambo kitty la plak...hehehe.. macam2 org nak hias keta diorg kan....apa2 la labuuuuuu...

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Upin & Ipin  

Monday, October 20, 2008

Opis Les Copaque
Restoran yang ada gambo Upin Ipn and the gang...berdepan ngan opisPoster Upin Ipin Setahun Kemudian sebesar alam haaa

Kedai...pandangan dari luar
Kiddos with stand poster
Poster promosi filem Upin Ipin...katanya utk tayangan akhir tahun ni
Fridge magnet and dvd edisi Syawal

Lepas balik from opis Abg we went to opis Mak to amik barang. The next day tu we plan to buat small mkn2 for kengkawan and family. Kiddos mmg peminta citer Upin & Ipin yg tayang kat TV9 bulan pose ari tu. Alang2 dah kat Shah Alam, we went to Upin & Ipin nye kedai. Mmg dah hajat dari ari tu lagi nak belikan kiddos baju U&I nih. But malangnya baju2 utk kid's size almost finish...yg ada pun just singlet yg selalu Upin & Ipin pakai masa diorg kat rumah. I kalau boleh mmg nak beli T-shirt la so that boleh la kiddos bawak gi jalan.... Last2 we bought latest dvd versi raya and 3 fridge magnet gambo Upin, Ipin and Kak Ros.

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


Open Opis  

Sunday, October 19, 2008

On Friday i amik half day leave. Ptg tu Abg ada Open Opisnye as usual. Mmg opis Abg akan buat this event every year. So thn ni lega sket coz i blh amik half day leave. Tak mcm tahun lps kena amik fulll day coz half day not started yet.

So balik tgh hari tu i hantar Abg gi masjid for Friday prayer then balik umah angkut kiddos suma. Amik Abg balik and we straight went to Abg's opis. Dlm keta tu dah hujan sket dah. Sib baik time sampai tak hujan and dapat parking dekat jek.

On the way, dlm keta
Abbas menyengih jek and Syamil tak habis2 dok menggodek PDA abahnya
Syahmi keletihan dari balik skolah lagik....ketiduran on the way pegi lagi

Sampai2 orang dah ramai and tempat dah penuh....cari2 tempat dapat la kat satu meja nih dlm 3 kerusi...ok la...Abg and Syahmi dok beratur to take the food. Abbas dah tak sabar2 nak mencari aiskrim...end up diorg belasah aiskrim sampai 2 sorang and hasilnya diorg selsema sampai skang.
Deko ala2 kampung

Kiddos gumbira lepas dpt makan aiskrim...terlebih gula la tu
Syahmi je bad mood ntah apsal ntah

AddThis Social Bookmark Button

Links to this post Email this post


 

Design by Amanda @ Blogger Buster