Search Th|s Blog

Perjalanan Impian : Catatan 5  

Thursday, July 1, 2010

Hari ni hari terakhir kami kat Madinah. Sayu betul...lps ni tak tau lagi blh sampai. Sayu nak meninggalkan bumi suci n plg sayu nak meninggalkan Rasulullah. Pagi tu lps sarapan, kami pegi Raudhah. Mcm biasa, mmg lama nak tunggu giliran but kami bersabar. Alhamdulillah dpt solat n kali ni lbh dekat dgn makam Rasulullah. Terus baca doa wada'. Lagi la sayu...ya Allah, semoga ziarah ini bukan ziarah terakhir buatku...panggillah kami lagi utk menjadi tetamuMu ya Allah.
Dah selesai kat Raudhah, papa bawak kami gi perkuburan Baqi'. Ingat diorg bwk dlm ziarah but diorg lalu and tunjuk dlm bas je. Baca doa apa yg patut suma utk para syuhadah & sahabat, balik hotel, kemas barang.

Perkuburan Baqi'

Kami bertolak ke Mekah kul 3.30 ptg,lps lunch. Perjalanan mengambil masa plg cepat 6 jam dgn bas. Dalam 15 minit lps bas gerak, kami sampai di Bir Ali untuk miqat kami yang pertama. So dah dalam ihram,kena la jaga pantang larang ihram. Lps tu tido je la. Apalagi nak buat kan coz dlm perjalanan nampak padang pasir n bukit batu je.
Masjid Bir Ali - tempat miqat ~siap ada pokok posang tu hehe
first time kami dalam ihram

Nak dekat masuk Maghrib bas berenti kt satu hentian. Mutawif tu bgtau suh solat n makan disediakan skali.
Punya la ramai orang stop kt situ sampai jammed nak masuk surau dia. They said dlm surau tu x penuh lg but jammed kt pintu masuk. So ada akak ni mana ntah dia jumpa kotak, dia bentang n solat je. I and mama pon tumpang sekaki. Heard they said mcm solat kt arafah plak huhu...new experience. Pas solat, gi kedai yg sediakan dinner for us. Menarik, makan ala2 pak Arab. Nasi n lauk dia bagi dlm satu dulang utk 5 orang makan. Kami ada 4 org,pastu ada sorang brother tu join. Dia ada la bagi pinggan but ada gak yg sporting mkn terus kt dulang hehe. Kami mkn dlm pinggan ler coz brother tu join skali. This is my first nasi arab for this trip. Kat Madinah mmg xde cari makan, just makan kat dewan makan je. Alhamdulillah kenyang. Brother tu pon memula macam cuak nak mkn coz dia tak penah makan nasi arab, skali dia yg abihkan sampai licin hehe...
yummyyyy nasi arab with ayam panggang and ikan talapia goreng garing

After that kami teruskan perjalanan and sampai kat Mekah Mukarramah dalam kul 10.30 waktu sana.

AddThis Social Bookmark Button

Email this post


1 comments: to “ Perjalanan Impian : Catatan 5

  • Roz Razalli
    July 1, 2010 at 3:20 PM  

    aku sangat suka tpt makan yg dalam dulang tu!!! mmg sedap! nasik mandy yg terbaik! nama tpt tu is Wadi Kudik...

    imagine laa aku makan dgn kaum2 pompuan jek... pastu semua click, mmg licin la kan kami perabih! siap jeling kawan sebelah, abis ke tak.. kalau tak abis, nak tolong... hehehe

 

Design by Amanda @ Blogger Buster